Tüketici Kredisi ve Konut Finansmanı Sözleşmeleri
Kanunda tüketici kredisi sözleşmesi, kredi verenin tüketiciye faiz veya benzeri bir menfaat karşılığında ödemenin ertelenmesi, ödünç veya benzeri finansman şekilleri aracılığıyla kredi verdiği veya kredi vermeyi taahhüt ettiği sözleşmeyi ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır.
Ödemenin 3 aydan daha uzun süre ertelenmesi ya da taksitle ödenmesine imkanı veren sözleşme, tüketici sözleşmesidir
Tüketici sözleşmesi, bankaların faiz ve benzeri menfaatler karşılığında ödemenin 3 aydan daha uzun süre ertelenmesi a da taksitle ödenmesine imkanı veren sözleşmedir. Tüketici sözleşmelerinin yazılı olması zorunludur.
Tüketici kredisi ve konut kredisinde sigorta yaptırmak ve kredili mevduat hesabı açtırmak zorunlu değildir
Tüketici sözleşmelerinde, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu gereğince tüketicinin açık onayı olmadan kredi için sigorta yaptırma ve kredili mevduat hesabı açtırmak zorunlu değildir.
Bankalar verecekleri krediler için tahsis ücreti dışında herhangi bir ücret talep edemez
Bankaların verecekleri kredilerin binde beşini aşmayacak şekilde sadece tahsis ücreti talep edebilirler. Tahsis ücreti dışında istihbaret ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti gibi ek başka ücret talep edemezler.
Tüketici ve konut kredilerinde tüketicinin temerrüde düşmesi halinde ancak bazı şartların gerçekleşmesi koşuluyla banka borcun tamamını talep edebilir
Tüketicinin kredi borcunu ödemede temerrüde düşmesi halinde banka ancak aşağıdaki şartların gerçekleşmesi şartıyla borcun tamamını talep edebilir.
Tüketici kredisinden cayma hakkı süresi 14 gündür
Tüketici, kredi sözleşmesinden herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart üstlenmeksizin 14 gün içerinden krediden cayma hakkını kullanabilir.
Konut kredisinde erken ödemelerde banka erken ödeme tazminatı talep edebilir
Tüketicinin borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksitten az olmamak koşuluyla kredinin bir kısmını vadesinden önce ödeme halinde banka, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edebilir. Erken ödeme tazminatı, anapara tutarından kalan taksit sayısı 36 aşmayan kredilerde % 1'i, 36 ayı aşan kredilerde % 2'sini aşamaz.
Kredi sözleşmesine istinaden açılan ve sadece kredi ödemesinde kullanılan hesaplardan ücret alınamaz
Bankanın tüketici için sadece kredi ödenmesine ilişkin hesap açtırması ve bu hesabın kredi ödemesi dışında başka hiçbir amaç için kullanılmaması halinde bu hesabın kullanımına ilişkin tüketiciden hiçbir ücret veya masraf talep edilemez
Kredi sözleşmelerinde tüketiciye ön bilgilerndirme yapılması zorunludur
Taksitli nakit avans kredisi dahil olmak üzere kredi sözleşmeleri öncesinde kredi ana para, faizi ve ödeme şekilleri gibi konularda tüketicinin bilgilendirilmesi zorunludur.
Bankalar aşağıdaki işlemler için ücret ya da masraf talep edebilirler
Bankalar tüketicilerden hesap işletim ücreti talep edemez
03.10.2014'te yürürlüğe giren yönetmelikten itibaren tüketicilerden talep edilen hesap işletim ücretlerinin hukuki dayanakları ortadan kaldırılmıştır.
Kredi borcu erken kapatmalarda kalan taksitlerin süresini kapsayan kısım hayat sigortası tüketiciye iade edilebilir
Kredisini erken kapayan tüketici, ödediği kalan taksit sürelerini kapsayan hayat sigortasını bankadan bir dilekçe ile talep edebilir. Bu durumda banka kalan taksit süresini kapsayan hayat sigortasını tüketiciye iade eder.
Bursa Yeniay Avukatlık ve Hukuk Bürosu bugüne kadar tüketici kredisi sözleşmeleri hakkında ortaya çıkan tüketici uyuşmazlıkları konularında vermiş olduğu hukuki danışmanlık hizmetleri ile müvekkillerini başarılı bir şekilde temsil etmiştir. Bursa Avukat kadrosuyla tüketici kredisi sözleşmeleri tüketici uyuşmazlıkları konusunda tüketici hakem heyeti ya da tüketici mahkemesine başvuru yolunu seçen kişilere Bursa tüketici avukatı olarak destek sağlamaktadır.
Tüketici hukuku alanındaki tüketici kredisi sözleşmelerine ilişkin tüketici anlaşmazlıkları konularının çözümünde Bursa tüketici avukatı ve online avukat desteği için Yeniay Avukatlık ve Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.
Av. Ali YENİAY
Çok Okunan Başlıklar
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler Yeniay Hukuk Bürosu'na aittir. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu yer alan hukuki ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan cezai yaptırımlara tabi olurlar.
İhsaniye Mah. Can Sok. No:2/1 K.3 D.12 (Yeni Emniyet Binası Karşısı) Nilüfer/BURSA