logo

Taksitli Satış Sözleşmelerinde Tüketici Hakları

Taksitli Satış Sözleşmelerinde Tüketici Hakları

Kanunda taksitle satış sözleşmesi, satıcı veya sağlayıcının malın teslimi veya hizmetin ifasını üstlendiği, tüketicinin de bedeli kısım kısım ödediği sözleşmeler şeklinde tanımlanır.

Taksitli satış sözleşmelerinde tüketici 7 gün içinde cayma hakkını kullanabilir

Tüketiciler hizmet alımlarında sözleşmenin kurulduğu günden ve mal alımlarında malın teslim alındığı günden itibaren herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeksizin 7 gün içinde sözleşmeden cayma hakkını kullanabilirler.

Cayma hakkında satıcı senetlerini tüketiciye 7 gün içinde iade etmek zorundadır

Satıcı bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 7 gün içinde tüketiciyi borç altına sokan bütün belgeleri hiçbir masraf yüklemeksizin göndermek zorundadır.

Tüketici malı mutat bir şekilde kullanmışsa cayma hakkını kullanamaz

Ancak tüketici malı mutat olarak kullanmışsa cayma hakkını kullanamaz. Cayma hakkını kullandıktan sonra tüketicinin cayma hakkını kullandığı tarihten itibaren en geç 7 gün inde iade etmesi gerekmektedir. İadede nakliye bedeli tüketiciye aittir.

Finansal kiralama (leasing) yöntemiyle yapılan işlemlerde taksitli sözleşme hükümlerinden yararlanılabilinir

Finansal kiralama sözleşmelerinde (leasing) tüketicinin kira sonunda malın mülkiyetini edinme zorunluluğunun durumlarda da taksitli satış sözleşmeleri uygulanır.

Taksitli satış sözleşmesi nedeniyle kıymetli evrak niteliğinde senet düzenlenmelidir

Taksitli satış sözleşmesi işlemlerinde taksit ödemeleri için ayrı ayrıl olmak üzere senet düzenlenmesi gerekmektedir.

Taksitlerin erken ödenmesi halinde tüketici faiz indirimi talep edebilir

Taksitli satış sözleşmelerine ilişkin ödemelerde satıcı, faiz veya komisyon aldığı durumlarda ödenen miktara göre gerekli faiz ve komisyon indirimini yapmakla yükümlüdür.

Taksitlerin ödenmesinde temerrüde düşülmesi halinde satıcı ancak bazı şartların oluşması durumunda borcun tamamını tüketiciden talep edebilir

Tüketicinin, kalan borcun en az onda birinden oluşan ve en az 2 taksidi ödeyemeyecek şekilde ya da kalan borcun en az ¼'ünü oluşturan bir 1 taksidi ödeyememesi durumunda satıcı en az 30 gün süre vererek yazılı olarak muacceliyet uyarısında bulunmak koşuluyla borcun tamamını tüketiciden talep edebilir.

Bursa Yeniay Avukatlık ve Hukuk Bürosu bugüne kadar tüketici kredisi sözleşmeleri hakkında ortaya çıkan tüketici uyuşmazlıkları konularında vermiş olduğu hukuki danışmanlık hizmetleri ile müvekkillerini başarılı bir şekilde temsil etmiştir. Bursa Avukat kadrosuyla tüketici satış sözleşmeleri tüketici uyuşmazlıkları konusunda tüketici hakem heyeti ya da tüketici mahkemesine başvuru yolunu seçen kişilere Bursa tüketici avukatı olarak destek sağlamaktadır.

Tüketici hukuku alanındaki tüketici satış sözleşmelerine ilişkin tüketici anlaşmazlıkları konularının çözümünde Bursa tüketici avukatı ve online avukat desteği için Yeniay Avukatlık ve Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.

Av. Ali YENİAY



Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler Yeniay Hukuk Bürosu'na aittir. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu yer alan hukuki ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan cezai yaptırımlara tabi olurlar.

İletişim Bilgileri


  • 0224 452 31 31
  • 0544 452 31 31
  • ali@yeniayhukuk.com
  • İhsaniye Mah. Can Sok. No:2/1 K.3 D.12 (Yeni Emniyet Binası Karşısı) Nilüfer/BURSA

  • Copyright © 2021 YENİAY HUKUK Tüm Haklar Saklıdır.