Abonelik Sözleşmeleri Tüketici Hakları
Abonelik sözleşmesi, Tüketicinin Korunması Kanunu 52. maddesinde "Tüketicinin, belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşmelerdir." şeklinde tanımlanmıştır.
Tüketicinin zaruri ihtiyacı haline gelen mal ve hizmet sözleşmeleri abonelik sözleşmeleri edinilmektedir
Elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet gibi tüketiciler için zaruri ihtiyaçları edinmek için yapılan sözleşmeler abonelik sözleşmeleri olarak tanımlanır.
Abonelik sözleşmesinde bulunması zorunlu bilgilerin bulunmaması halinde tüketici sözleşmeyi feshedebilir
Bir abonelik sözleşmesinde bulunması zorunlu bilgilerin yer almaması halinde tüketici hiçbir cezai şart, tazminat gibi herhangi bir ödeme yapmaksızın sözleşmeyi feshedebilir.
Satıcı veya sağlayıcı herhangi bir nedenle hizmeti durdurması durumlarından en az 48 saat önce tüketiciyi bu konuda bilgilendirmesi zorunludur
Bakım onarım veya herhangi bir nedenle tüketicye verilen hizmetlerin durdurulması söz konusu olduğunda satıcı veya sağlayıcının en az 48 saat önce tüketiciyi yazılı ya da kalıcı veri sağlayıcılar yoluyla bu durumu bildirmelidir.
Tüketicinin sözleşmeyi fesih ettiğini bildirimi yapmasından itibaren en 7 gün içinde satıcı ya da sağlayıcının fesih işlemini yapmalıdır
Tüketicinin sözleşmeyi fesih ettiğini bildirimi yapmasından itibaren en 7 gün içinde satıcı ya da sağlayıcının fesih işlemini yapmaması halinde tüketici bu hizmeti almış olsa bile satıcı ya da sağlayıcı bu hizmetten kaynaklı tüketiciden ücret talep edemez.
Tüketicinin satıcı veya sağlayıcının sunduğu taahhütlü kampanya kapsamında imzalanan sözleşmelerde aşağıdaki bilgiler bulunması zorunludur
Taahhüdün geçerlilik süresi
Taahhüdün konusu mal ve hizmet özellikleri
Toplam fiyat (vergiler dahil)
Taahhüt indirimi öncesi fiyat
Aylık indirim miktarı
Taahüdün erken sonlandırılması halnde ödenecek fiyat
GSM operatüründen taahhütlü olarak alınan bir hizmetten kaynaklı kampanyalı olarak alınan malın ayıplı çıkması durumunda GSM operetorünün sorumluluğu söz konusudur
GSM operatöründen taahhüt karşılığı alınan bir hizmet ile birlikte alınan bir malın (örneğin cep telefonu) ayıplı çıkması durumunda tüketici GSM operatöründen onarım ya da ayıpsız misli ile deiştirme haklarını talep edebilir.
Abonelik sözleşmeleri tüketicinin onayını almadan uzatılamaz
Abonelik sözleşmelerinde sözleşme süresi sonunda abonelik sözleşmeleri tüketicinin talebi olmadan uzatılamaz
Tüketicinin onayı olmadan abonelik sözleşmesi kurulması suç teşkil eder
Satıcı ya da sağlayıcılar tarafından tüketicinin onayı olmadan örneğin hat açılması suç teşkil eder. Bu durumda tüketici Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapabilir.
Satıcı ya da sağlayıcı tarafından kalitesiz hizmetten kaynaklı elektrik kesintisi nedeniyle ortaya çıkan zararların tanzimini tüketici talep edebilir
Kullanıcılar, kalitesiz elektrik hizmetinden kaynaklı kesintilerden kaynaklı beyaz eşyalarında uğramış oldukları zararı bilirkişi aracılığıyla tespit edilmesi suretiyle tanzmini talep edebilmektedirler.
Elektronik Haberleşme sektörüne ilişkin tüketicilernden bir takvim yılı içerisinde gerçekleşen ilk açma-kapama işlemleri için ücret talep edilemez
BTK Elektronik Haberleşme Yönetmeliği 17. maddesinde;
"İşletmecitarafından, abonenin faturasını ödememesi nedeni ile hizmetin kısıtlanması/durdurulması ve hattın tekrar hizmete açılması durumunda, bir takvim yılındaki ilk açma-kapama işlemi için aboneye herhangi bir ad altında ücret yansıtılamaz" denilmektedir.
Abonelik başlangıcında alınan güvence bedelleri sözleşmenin sona ermesi ile tüketiciye iade edilir
Abonenin firmaya tüm borçlarının ödenmesi koşuluyla başlangıçta alınan güvence bedeli TÜFE farkıyla güncellenerek tüketiciye geri iade edilmektedir.
Bursa Yeniay Avukatlık ve Hukuk Bürosu bugüne kadar abonelik sözleşmesi tüketici uyuşmazlıkları konularında vermiş olduğu hukuki danışmanlık hizmetleri ile müvekkillerini başarılı bir şekilde temsil etmiştir. Bursa Avukat kadrosuyla paket tur sözleşmesi tüketici uyuşmazlıkları konusunda tüketici hakem heyeti ya da tüketici mahkemesine başvuru yolunu seçen kişilere Bursa tüketici avukatı olarak destek sağlamaktadır.
Tüketici hukuku alanındaki abonelik sözleşmeleri tüketici anlaşmazlıkları konularının çözümünde Bursa tüketici avukatı ve online avukat desteği için Yeniay Avukatlık ve Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.
Av. Ali YENİAY
Çok Okunan Başlıklar
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler Yeniay Hukuk Bürosu'na aittir. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu yer alan hukuki ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan cezai yaptırımlara tabi olurlar.
İhsaniye Mah. Can Sok. No:2/1 K.3 D.12 (Yeni Emniyet Binası Karşısı) Nilüfer/BURSA