logo

Tek Kulakta Sağırlık Veya Tek Kulakta İşitme Kaybı Ve Araç Alımı

Tek Kulakta Sağırlık Veya Tek Kulakta İşitme Kaybı Ve Araç Alımı

Tek kulakta sağırlık ya da tek kulakta işitme kaybı olarak bilinen bu hastalık, kişilerin tek bir kulağında ortaya çıkan işitme sorunudur. Bu hastalıkta kısmi ya da tam işitme kayıpları ortaya çıkabilir. Kısmi tek kulak işitme kaybında bir kulakta belli bir oranda işitme kaybı olurken, tek kulakta işitme kaybı tam olanların bahsi geçen kulaklarında işitme duyusu tamamen kaybolur.

Tek kulakta işitme kaybı kişilerde farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu durum, kişinin yaşı, hastalık geçmişi ve diğer sağlık durumları gibi etkenlerin söz konusu işitme kaybında etkili olmasından kaynaklanır. Bu doğrultuda tek kulak işitme kaybı belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Sesin kaynağını bulmakta zorlanmak
  • Konuşmaları ayırt edememek
  • İletişime geçme konusunda sıkıntı çekmek
  • İlgili kulakta uğultu, çınlama gibi farklı seslerin ortaya çıkması
  • Bahsi geçen kulağın az duyması
  • Kulakta tam bir sağırlık

Tek kulakta işitme kaybının ortaya çıkma nedenleri arasında; ani sağırlık, kulağa fiziksel darbe alma, işitme sinir yapısında baskı ve çeşitli enfeksiyon hastalıkları sıralanabilir. Söz konusu rahatsızlığa sahip kişiler, belirli desibel değerine sahip olan sesleri duymakta zorlanırlar. Muayene sonucu hastaların işitme sorunu tedavi için uygunsa, kişilerin sorunları ameliyat ve farklı tedavi yöntemleriyle ya da bazı durumlarda kulak işitme cihazı kullanımı ile giderilebilir. Tek taraflı işitme kaybı yaşayan kişiler, sosyal ve psikolojik sorunlar yaşayabilirler. İşitme cihazları, bu kişilerin sosyal ve psikolojik yönden rahat etmelerini sağlayabilir.

Tek Kulakta İşitme Kaybı Engel Oranları Nelerdir?

Tek kulakta işitme kaybı olanlar, işitme kaybının seviyesi ve yaşları doğrultusunda engelli raporu alabilirler. İşitme kayıplarının hesaplanabilmesi için 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz frekanslarındaki değerler esas olarak alınır. Tek taraflı işitme kaybı engel oranı, belirlenen oranın üzerinde ise kişiler engelli raporu alabilirler. Bu kişilere raporun verilebilmesi için, bireylerin uzman doktorların muayenelerinden geçmeleri gerekir. Uzmanlar bu durumda kişilere işitme testi uygularlar. Değerleri normal çıkan kişiler rapor alamazken, değerleri belirlenmiş oran ve üzerinde olan kişiler, engelli raporu alabilirler.

Kişilerin tek taraflı işitme kaybı özür oranları aşağıdaki gibi sıralanır:

  • İşitme engeli %0 - %1.7 olanlar, engelli raporu alamazlar.
  • İşitme engeli %1.8 - %10 olanlar, aradaki değerler de hesaba katılarak %2'den %8 oranına kadar özür oranına sahiptirler. Ancak engelli raporu alamazlar.
  • İşitme engeli %10 - %41 olanlar, aradaki değerler de hesaba katılarak %8 ile %30 arasında değişen bir özür oranına sahiptirler.
  • İşitme engelleri %41 - %75 olanlar %30 ile %42 arasında değişen özür oranına sahiptirler. Bu aralıkta özür oranına sahip olan kişiler engelli raporu alabilirler.
  • Son olarak işitme engelleri %75 - %100 aralığındaki kişilerin özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır. Bu oranda özür oranına sahip olan kişiler de engelli raporu alabilirler.

Sonuç olarak, tek kulaklarındaki işitme kaybı %100 olan yani tek kulakta tam sağırlığı olan kişilerin özür oranı %52 olarak kabul edilir. Engelli raporunun alınabilmesi için özür oranının %40'ın üzerinde olması gereklidir. Buradan yola çıkarak, tek kulaklarında %67.2 ve üzeri bir oranda işitme kaybına sahip olan kişilerin engelli raporu alabilecekleri söylenebilir.

Tek Kulakta İşitme Engeli Olanların Engelli Aracı Alımı Nasıl Olur?

30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'de Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlandı. Bu tebliğ kapsamında 2023 yılında engelli araç alım üst limiti 450 bin 500 TL'den 1 milyon 4 bin TL'ye çıkarıldı. Bu durumda tek kulakta işitme engeli %67,2'nin üzerinde olan kişilerin, belirlenen tutarın altındaki araçları tercih etmesi gerekiyor. Ödeme kısmına gelindiğinde ise, 2023 engelli ÖTV indirimi engel oranı %40 ila %89 arasında olan kişiler için, %26.3 ve KDV indirimi %15.24'tür. Bununla birlikte %90 ve üstü engele sahip kişiler ve bu kişilerin bakımından sorumlu 1. derece yakınları, ÖTV'den muaf şekilde araç satın alabilir. Muafiyetli araçlar ile ilgili en önemli nokta ise, satın alınan araçlardaki 5 yıllık zaman sınırı. Bu şekilde alınan araçlar 5 yıl boyunca bir başkasına satılamaz ve devredilemez. Ayrıca, bu 5 yıllık süre içerisinde muafiyeti ile 2. bir araç satın alamaz. Fakat aracın olası bir kaza veya doğal afet sebebiyle perte çıkması veya bundan sebepten trafikten men edilmesi durumunda 5 yıl dolmadan tekrar bu haktan yararlanabilir.

Bu tebliğ kapsamında %40-%90 oranında engelli olan kişilerin engelli aracı satın alabilmesi için gerekli olan şartlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

  1. 18 yaşını doldurmuş olmak.
  2. Ehliyet sahibi olmak.
  3. %40 – %89 arası engelli raporu olması.
  4. Engelli raporunda ';Sürücü belgesi alabilir'; ibaresi olması.
  5. Engel durumuna göre araçta düzenleme yapılacaksa engelli raporunda ';Tertibatlı araç kullanır'; ibaresi yazması.
  6. Engel durumuna göre araçta herhangi bir düzenleme yapılmayacaksa engelli raporunda ';Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır'; ibaresi yazması.
  7. Engelli raporunda ';Otomatik vitesli araç kullanılabilir'; veya ';Otomatik vitesli araç kullanılamaz'; ibaresi yazması.

Bu tebliğ kapsamında %90 engelli raporu ile engelli aracı alım şartları:

  1. %90 ve üzeri engelli raporu olması.
  2. Engelli raporu üzerinde ';ÖTV istisnalı araç kullanabilir'; ibaresi yer alması.
  3. 18 yaş sınırı yoktur.
  4. Aracı engellinin kendisi almak zorunda değildir. Kendisiyle aynı şehirde yaşayan aile üyeleri de (vasi kararı ile) aracı satın alabilir.

Engelli Bireyler İçin Alınan Aracı Kullanabilecek Kişiler

Engelli raporu ile alınan aracı kimin kullanacağı, engel oranına göre değişiklik göstermektedir. Araç sahibi %90'ın altında engele sahip ve raporunda ';ÖTV istisnalı araç kullanabilir'; ibaresi yer alıyorsa aracı yalnızca kendisi kullanabilir. Bu durumda tertibatlı veya otomatik araç ayrımı yapılmaz. Yalnızca %90 ve üzeri engel oranına sahip olan kişilerin araçlarını birinci dereceden yakınları kullanabilir. Yani kişinin; kardeşleri, yakın akrabaları, kendi bünyesindeki çalışanlarından biri, eşi ve çocukları aracı sürebilir. 2023 yılı itibariyle eklenen diğer bir kriter de aracı kullanacak olan kişinin engelli şahıs ile aynı şehirde yaşaması.

Bursa Yeniay Avukatlık ve Hukuk Bürosu bugüne kadar araç alımı konularında verdiği danışmanlık hizmetleri ile müvekkillerini başarılı bir şekilde temsil etmiştir. Bursa avukat kadrosuyla engelli araç alımı konusunda hukuki danışmanlık isteyen kişilere Bursa avukat olarak destek sağlamaktadır.

Engelli araç alım işlemleri için Bursa avukat ve online avukat desteği için Bursa Yeniay Avukatlık ve Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.

Şener MOLLA



Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler Yeniay Hukuk Bürosu'na aittir. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu yer alan hukuki ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan cezai yaptırımlara tabi olurlar.

İletişim Bilgileri


  • 0224 452 31 31
  • 0544 452 31 31
  • ali@yeniayhukuk.com
  • İhsaniye Mah. Can Sok. No:2/1 K.3 D.12 (Yeni Emniyet Binası Karşısı) Nilüfer/BURSA

  • Copyright © 2021 YENİAY HUKUK Tüm Haklar Saklıdır.