logo

Garanti Belgesi ve Satış Sonrası Hizmetlerde Tüketici Hakları

Garanti Belgesi ve Satış Sonrası Hizmetlerde Tüketici Hakları

Tüketicilerin almış oldukları malların kullanım ömürleri, azami tamir süreleri ile satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerine ilişkin gerçekleştirilen işlemler mevzuatta satış sonrası hizmetler olarak tanımlanır. Bu hizmetler mevzuatta, Tüketicinin Korunması Kanunu ve Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Satıcılar, üretici ya da ithalatçıların hazırlamış oldukları garanti belgesini tüketicilere vermek zorundadırlar.

Garanti süreleri asgari 2 yıl veya yönetmelikte yer alan ölçü birimi ile tespit edilen değerlerdir ve bu süre içerisindeki kullanım hataları garanti kapsamında değildir

Garanti süreleri, tüketiciye malın teslim tarihinden itibaren asgari 2 yıldır. Bunun dışında garanti süresi yönetmelikte yer alan ölçü birimlerine göre de belirlenebilir. Almış oldukları ürünlerin tanıtım ya da kullanım kılavuzunda belirtilen kullanım şekline göre kullanılmamasından kaynaklı arızalarda tüketiciler garanti kapsamındaki haklarını talep edemezler.

Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliğine göre onarım amacıyla ürünlerin servise gönderilme süresi, binek otomobiller ve kamyonet hariç 20 iş günüdür.

Tüketicilerin almış oldukları ürünlerin onarmak üzere tamire gönderilmesine ilişkin azami süre binek otomobil ve kamyonetler için 45 iş günü diğer ürünler için ise 20 iş günüdür.

Garanti süresi, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıl veya ilgili Yönetmelikte belirtilen ölçü birimi ile tespit edilen değer kadardır. Örneğin binek otomobillerde 2 yıl veya 60.000 KM, projeksiyon cihazlarında 2 yıl veya 5.000 saat olarak garanti süreleri belirlenmiştir

Üreticilerin satış sonrası tüketicilere hizmet verme yükümlülük süreleri, yönetmelikte her mal için ayrı ayrı belirtilen kullanım ömürleri süresince devam eder

Mevzuatta her mal için ayrı ayrı kullanım ömürleri belirlenmiştir. Üretici ya da ithalatçıların satmış oldukları ürünler için, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği'nde belirtilen kullanım ömürleri boyunca tüketicilere hizmet verme yükümlülükleri devam eder. Buna göre tüketiciler, almış oldukları ürünlerin yönetmelikteki kullanım ömürleri boyunca üretici ya da ithalatçı firmadan garanti kapsamında hizmet alabilirler.

Tüketicilerin garanti kapsamında ücretsiz onarım ve malın bedelinin iadesi hakları vardır

Tüketiciler garanti süresi içinde almış oldukları ürünlerle ilgili ücretsiz onarım haklarını ya da raporla belirlenmesi halinde ürün tamirinin mümkün olmadığı durumlarda bedel iadesini, bedel indirimini ya da malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarını satıcıdan talep edebilirler.

Tüketicinin garanti kapsamındaki haklarından üretici ve ithalatçı firma müteselsilen (birlikte) sorumludur

Tüketicinin garanti kapsamındaki seçimlik haklarını kullanmasına ilişkin satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Bu firmalar tüketicilerin bu kapsamdaki haklarına ilişkin taleplerini geri çeviremez. Dolayısıyla örneğin ithalatçının ticari faaliyetinin bitmesi halinde garanti süresince satıcı ve üretici firmanın birlikte sorumlulukları tüketiciye karşı devam eder.

Garanti kapsamındaki bir ürünün tamir için firmaya gönderilmesi sırasında tüketiciden nakliye, posta vb. giderler talep edilemez

Tüketicinin seçimlik haklarınından birini kullanması esnasında, ürünün firmaya ya da servis istasyonuna gönderilmesi sırasında ortaya çıkan nakliye, posta vb. gibi herhangi bir ücret altında bir ücret satıcı tarafından tüketiciden talep edilemez.

Kullanım hatası nedeniyle tüketici tarafından ücretli onarım sırasında yaşanan sorunlar için tüketicinin tazminat hakkı saklıdır

Garanti süresi bitmiş ya da kullanım hatası nedeniyle tüketicler hasarları ücretli olarak yaptırtabilirler. Böyle durumlarda servis sağlayıcının ürünü eksik tamir etmesi halinde tüketici TKK kapsamında haklarını talep edebilir ve buna ilişkin tazminat talep edebilir.

Satış Sonrası Yönetmeliği'nde yer alan bazı ürünlerin kullanım süreleri şu şekildedir:

Sağlık Ürünleri: Tansiyon aleti gibi kişisel kullanım cihazları için 5 yıl, anne ve bebek ürünleri için 5 yıl (ancak elektronik göğüs pompaları için 3 yıl), engellilere ait cihazlar için 10 yıl (ancak görme engelliler için kitap okuyucular 5 yıl) kullanım süresi öngörülmüştür.

Gözlükler: Güneş gözlükleri ve gözlük çerçeveleri için 5 yıl kullanım süresi öngörülmüştür.

Isıtma ve Havalandırma Cihazları: Isıtma ve havalandırma cihazları için 10 yıl, pencere tipi fanlar için 5 yıl, vantilatorler için 7 yıl, USB fanlar için 5 yıl kullanım süresi öngörülmüştür.

Sıhhi Tesisat Ürünleri: Sıhhı tesisat ürünleri için 10 yıl (ancak motorlu su pompaları, vanalar, bataryalar, musluklar ve rezervuarlar için 5 yıl) kullanım süresi öngörülmüştür.

Taşınabilir Elektrikli Ev Aletleri: Matkap gibi taşınabilir ev aletleri için 10 yıl kullanım süresi öngörülmüştür.

Motorlar: Elektrik motorları gibi motorlar için 10 yıl kullanım süresi öngörülmüştür.

Evlerde Kullanılan Alternatif Enerji Sistemleri: Güneş enerjisi ile ısıtma sistemleri gibi evlerde kullanılan alternatif enerji sistemleri için 7 yıl kullanım süresi öngörülmüştür.

Elektronik ile Telekominasyon Alet ve Cihazları: Cep telefonu gibi telekominasyon alet ve cihazları için 5 yıl (ancak sabit hatlı telefonlar 7 yıl), bilgisayar, tablet, monitör, yazıcı, tarayıcı, ses kayıt cihazı, harici disk, oyun konsolu, ağ güvenlik cihazı, anakart, kitap okuyucu, dijital fotoğraf çerçeveleri, sanal gerçeklik gözlükleri ve keran kartları için 5 yıl, mouse,klavye, bilgisayar kameraları, işlemci, kart okuyucu, harddisk, bellek, laptop soğutucu ve akıllı kalemler için 3 yıl, güvenlik amaçlı kamera gibi güvenlik ve alarm sitemleri için 5 yıl, televizyon, müzik seti, pikap-plak çalar ve radyo için 10 yıl, CD oynaıcılar ve ev sinema sistemleri için 7 yıl vb.

Bursa Yeniay Avukatlık ve Hukuk Bürosu bugüne kadar tüketici kredisi sözleşmeleri hakkında ortaya çıkan tüketici uyuşmazlıkları konularında vermiş olduğu hukuki danışmanlık hizmetleri ile müvekkillerini başarılı bir şekilde temsil etmiştir. Bursa Avukat kadrosuyla garanti belgesi ve satış sonrası hizmetlerine ilişkin tüketici uyuşmazlıkları konusunda tüketici hakem heyeti ya da tüketici mahkemesine başvuru yolunu seçen kişilere Bursa tüketici avukatı olarak destek sağlamaktadır.

Tüketici hukuku alanındaki garanti belgesi ve satış sonrası hizmetlerine ilişkin tüketici anlaşmazlıkları konularının çözümünde Bursa tüketici avukatı ve online avukat desteği için Yeniay Avukatlık ve Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.

Av. Ali YENİAY



Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler Yeniay Hukuk Bürosu'na aittir. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu yer alan hukuki ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan cezai yaptırımlara tabi olurlar.

İletişim Bilgileri


  • 0224 452 31 31
  • 0544 452 31 31
  • ali@yeniayhukuk.com
  • İhsaniye Mah. Can Sok. No:2/1 K.3 D.12 (Yeni Emniyet Binası Karşısı) Nilüfer/BURSA

  • Copyright © 2021 YENİAY HUKUK Tüm Haklar Saklıdır.